Hasan YILMAZ
Köşe Yazarı
Hasan YILMAZ
 

Güzel Atlar Ülkesi

Anadolu tarihinin derinliklerinde Hititlilerden Selçuklulara, medeniyetlere kucak açmış olan Güzel Atlar Ülkesi; Bir başka güzeldir efendim toprağın, suyun, alın terinin kutsallığı kadar sevdalı , tarih kokar benim memleketim. * Kapadokya’ya adını veren Güzel Atlar Ülkesinin geçmişi temelde Niğde ilimizin Bor ilçesindeki Köşk Höyük ’e dayanmaktadır. Bor Ovası olarak geçen ilçemiz geçmişten günümüze buğday, arpa, mercimek ekiminin de yanında koyun, keçi, sığır gibi tarımsal alanda büyük yer edinen hayvanların yetiştirildiği önemli merkezlerdendir. * Bor Ovası üzerinde gerçekleştirilmiş olan kazılarda çevresinin meşe, çam ormanlarıyla kaplı, yabani hayvanlara yaşam meskeni olduğu bilinmekte olunup; tohum, ağaç kalıntıları, dini amaçla veyahut gündelik yaşamda kullanılan araç gereçlerin üzerine ilmek ilmek işlenmiş, hatta M.Ö 5100- 5300 yıllarına ait inek figürleri dönemin sağım tekniklerini gösteren işlemeler süt ve süt ürünlerinin de o dönemlerde kullanıldığının birer somut kanıtını taşır niteliktedir. Yine o dönemlerde boğa, keçi, koyun, domuz, geyik, ceylan, leopar, tilki, kaplumbağa, yılan, yaban koyunu, yaban atı ve eşeği var olan hayvanlar olarak gösterilmektedir. Yaban atı ve eşeği avlanarak beslenme amacıyla kullanılmış hatta evcilleştirmek amaçlı kurulan tuzaklarsa tasvirlere işlenmiştir. *  Bu kanıtları göz önünde bulundurduğumuzda Kapadokya’ya adını veren Güzel Atlar Ülkesinin, Neolitik dönemlerde Bor Köşk Höyükte hayvanların evcilleştirilmesiyle başladığını söyleye bilir hatta ve hatta Niğde İlimizin Kapadokya’nın Baş Kenti olduğunun da bir Niğdeli olarak altını çizmekten çekinmemeliyiz.
Ekleme Tarihi: 28 Ağustos 2024 - Çarşamba
Hasan YILMAZ

Güzel Atlar Ülkesi

Anadolu tarihinin derinliklerinde Hititlilerden Selçuklulara, medeniyetlere kucak açmış olan Güzel Atlar Ülkesi; Bir başka güzeldir efendim toprağın, suyun, alın terinin kutsallığı kadar sevdalı , tarih kokar benim memleketim.

*

Kapadokya’ya adını veren Güzel Atlar Ülkesinin geçmişi temelde Niğde ilimizin Bor ilçesindeki Köşk Höyük ’e dayanmaktadır. Bor Ovası olarak geçen ilçemiz geçmişten günümüze buğday, arpa, mercimek ekiminin de yanında koyun, keçi, sığır gibi tarımsal alanda büyük yer edinen hayvanların yetiştirildiği önemli merkezlerdendir.

*

Bor Ovası üzerinde gerçekleştirilmiş olan kazılarda çevresinin meşe, çam ormanlarıyla kaplı, yabani hayvanlara yaşam meskeni olduğu bilinmekte olunup; tohum, ağaç kalıntıları, dini amaçla veyahut gündelik yaşamda kullanılan araç gereçlerin üzerine ilmek ilmek işlenmiş, hatta M.Ö 5100- 5300 yıllarına ait inek figürleri dönemin sağım tekniklerini gösteren işlemeler süt ve süt ürünlerinin de o dönemlerde kullanıldığının birer somut kanıtını taşır niteliktedir. Yine o dönemlerde boğa, keçi, koyun, domuz, geyik, ceylan, leopar, tilki, kaplumbağa, yılan, yaban koyunu, yaban atı ve eşeği var olan hayvanlar olarak gösterilmektedir. Yaban atı ve eşeği avlanarak beslenme amacıyla kullanılmış hatta evcilleştirmek amaçlı kurulan tuzaklarsa tasvirlere işlenmiştir.

*

 Bu kanıtları göz önünde bulundurduğumuzda Kapadokya’ya adını veren Güzel Atlar Ülkesinin, Neolitik dönemlerde Bor Köşk Höyükte hayvanların evcilleştirilmesiyle başladığını söyleye bilir hatta ve hatta Niğde İlimizin Kapadokya’nın Baş Kenti olduğunun da bir Niğdeli olarak altını çizmekten çekinmemeliyiz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hasathaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.