Hasan YILMAZ
Köşe Yazarı
Hasan YILMAZ
 

ÇOCUK İŞÇİ ÖLÜMLERİNDE TARIM BİRİNCİ SIRADA

 Türkiye İstatistik Kurumunun en son açıkladığı verilere göre çalışan çocukların %30,8'i tarım, %23,7'si sanayi, %45,5'i ise hizmet sektöründe yer almakta. Yaş grubuna göre incelediğimizde ise; 5-14 yaş grubunda çalışan çocukların %64,1 ile tarım sektöründe olmakla birlikte, 15-17 yaş grubunda çalışan çocukların ise %51,0’lik payla hizmet sektöründe ağırlık kazandığını görüyoruz.  Çocuk işçiliğin günden güne arttığı ülkemizde, hasat döneminin gelmesiyle beraber, mevsimlik tarım işçileri ülkemizin dört bir yanında mahsulleri toplamak adına, aileleriyle birlikte düşük ücretlere, yetersiz sağlık önlemleri, güvenlik ve hijyen dışı konaklama şartları içerisinde, ekmek mücadelesi vermeye devam ediyorlar. Efendim aileleri ile beraber ekmek mücadelesi veren çocuklar, çoğu zaman ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmakta olup, kimyasal maddelerle temas etmelerinin yanında uzun çalışma saatleri ve yetersiz barınma koşulları altında küçücük bedenlerine büyük yükler yüklenmeye devam ediliyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin son açıkladığı rapora göre son yirmi yıl içerisinde %57’lik pay ile çocuk işçilikte Tarım ve Orman Alanında 300’ün üzerinde evladımızı iş kazalarında kaybettiğimizi görüyoruz.  Acilen başta tarım olmak üzere bütün iş kollarında çocuk işçiliğe son verilmesi adına yetkili kişilere, kurum ve kuruluşlara çağrımızdır. Çocuk işçi çalıştırma boyutunda yasal düzenlemelerin daha da ağırlaştırılması, sektörel denetimlerin arttırılmasını talep ediyoruz.
Ekleme Tarihi: 05 Temmuz 2024 - Cuma
Hasan YILMAZ

ÇOCUK İŞÇİ ÖLÜMLERİNDE TARIM BİRİNCİ SIRADA

 Türkiye İstatistik Kurumunun en son açıkladığı verilere göre çalışan çocukların %30,8'i tarım, %23,7'si sanayi, %45,5'i ise hizmet sektöründe yer almakta. Yaş grubuna göre incelediğimizde ise; 5-14 yaş grubunda çalışan çocukların %64,1 ile tarım sektöründe olmakla birlikte, 15-17 yaş grubunda çalışan çocukların ise %51,0’lik payla hizmet sektöründe ağırlık kazandığını görüyoruz.

 Çocuk işçiliğin günden güne arttığı ülkemizde, hasat döneminin gelmesiyle beraber, mevsimlik tarım işçileri ülkemizin dört bir yanında mahsulleri toplamak adına, aileleriyle birlikte düşük ücretlere, yetersiz sağlık önlemleri, güvenlik ve hijyen dışı konaklama şartları içerisinde, ekmek mücadelesi vermeye devam ediyorlar. Efendim aileleri ile beraber ekmek mücadelesi veren çocuklar, çoğu zaman ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmakta olup, kimyasal maddelerle temas etmelerinin yanında uzun çalışma saatleri ve yetersiz barınma koşulları altında küçücük bedenlerine büyük yükler yüklenmeye devam ediliyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin son açıkladığı rapora göre son yirmi yıl içerisinde %57’lik pay ile çocuk işçilikte Tarım ve Orman Alanında 300’ün üzerinde evladımızı iş kazalarında kaybettiğimizi görüyoruz.

 Acilen başta tarım olmak üzere bütün iş kollarında çocuk işçiliğe son verilmesi adına yetkili kişilere, kurum ve kuruluşlara çağrımızdır. Çocuk işçi çalıştırma boyutunda yasal düzenlemelerin daha da ağırlaştırılması, sektörel denetimlerin arttırılmasını talep ediyoruz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hasathaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.