Anadolu tarihinin derinliklerinde Hititlilerden Selçuklulara, medeniyetlere kucak açmış olan Güzel Atlar Ülkesi; Bir başka güzeldir efendim toprağın, suyun, alın terinin kutsallığı kadar sevdalı , tarih kokar benim memleketim.
*
Kapadokya’ya adını veren Güzel Atlar Ülkesinin geçmişi temelde Niğde ilimizin Bor ilçesindeki Köşk Höyük ’e dayanmaktadır. Bor Ovası olarak geçen ilçemiz geçmişten günümüze buğday, arpa, mercimek ekiminin de yanında koyun, keçi, sığır gibi tarımsal alanda büyük yer edinen hayvanların yetiştirildiği önemli merkezlerdendir.
*
Bor Ovası üzerinde gerçekleştirilmiş olan kazılarda çevresinin meşe, çam ormanlarıyla kaplı, yabani hayvanlara yaşam meskeni olduğu bilinmekte olunup; tohum, ağaç kalıntıları, dini amaçla veyahut gündelik yaşamda kullanılan araç gereçlerin üzerine ilmek ilmek işlenmiş, hatta M.Ö 5100- 5300 yıllarına ait inek figürleri dönemin sağım tekniklerini gösteren işlemeler süt ve süt ürünlerinin de o dönemlerde kullanıldığının birer somut kanıtını taşır niteliktedir. Yine o dönemlerde boğa, keçi, koyun, domuz, geyik, ceylan, leopar, tilki, kaplumbağa, yılan, yaban koyunu, yaban atı ve eşeği var olan hayvanlar olarak gösterilmektedir. Yaban atı ve eşeği avlanarak beslenme amacıyla kullanılmış hatta evcilleştirmek amaçlı kurulan tuzaklarsa tasvirlere işlenmiştir.
*
Bu kanıtları göz önünde bulundurduğumuzda Kapadokya’ya adını veren Güzel Atlar Ülkesinin, Neolitik dönemlerde Bor Köşk Höyükte hayvanların evcilleştirilmesiyle başladığını söyleye bilir hatta ve hatta Niğde İlimizin Kapadokya’nın Baş Kenti olduğunun da bir Niğdeli olarak altını çizmekten çekinmemeliyiz.