Safran ve salep fideleri Manavgat’ta toprakla buluştu
Safran ve salep fideleri Manavgat’ta toprakla buluştu
Manavgat Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğiyle, katma değeri yüksek tarım ürünlerinin üretimini artırmayı hedefleyen yeni bir proje hayata geçirildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Manavgat Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, Manavgat’ın Burmahan Mahallesi’nde, safran ve salep fideleri hibe olarak dağıtıldı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Nida Kalkan, ekim öncesi yaptığı açıklamada, safranın üretim süreci ve faydaları hakkında önemli bilgiler verdi.
Safranın çok faydalı bir bitki olduğunu vurgulayan Kalkan, 1 gram safranın adeta altın değerinde olduğunu söyledi. Kalkan, “Safranların 3 yıl aynı toprakta kalması gerekiyor. 3. yılın sonunda sökümü yapılan safranların ya dikim alanı genişletilecek ya da ticari olarak satışı yapılacak. 3 yıl içinde de çiçek hasadı yapılıyor. Normalde çiçek hasadı 15 Ekim ile 15 Kasım arası yapılır. İçinde kırmızı renkli üç tane stigma var, asıl değerli olanlar onlar. Onlar tek tek ayrılıp satışa sunulur. Safranın 1 gramı, 2 gramı, 10 gramı altın değerindedir. Çok da faydalı bir bitkidir. Antalya ilçelerimizde safran üretimini genişletmeye çalışıyoruz. 1 tane safrandan üçüncü yılın sonunda 20-25 adet yumru olacak. Safran, suyu çok sevmez. Çok sulanırsa yumrular çürür. Zararlısı da köstebektir ancak bu bölgemizde de köstebek yok” ifadelerini kullandı.
Manavgat Belediyesi, sağlıklı ve sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla, Manavgat’ı sadece turizmin değil, tarımın da öncü ilçelerinden biri haline getirmeyi hedefliyor.
Antalya HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.