Hem Sıcaklıklar Hem Fiyatlar Arttı

Tarım 29.05.2024 - 18:01, Güncelleme: 29.05.2024 - 18:11 2622+ kez okundu.
 

Hem Sıcaklıklar Hem Fiyatlar Arttı

Seralarda biber sezonu sona yaklaşırken çiftçiler 45 dereceyi bulan sıcaklıkta çalışacak işçi bulamıyor
Örtü altı üretimin merkezlerinden Mersin’de örtü altı biber sezonunun sonuna yaklaşılıyor. Hava sıcaklarının yükselmesiyle seralarda çalışan tarım işçilerinin mesaileri de zorlaştı. Kilogramı tarladan 18 ile 22 lira arasında alıcı bulan çarliston ve sivri biberi toplayacak işçi bulmak sıcaklar nedeniyle güçleşti.  Mersin Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesi’nde çiftçilik yapan Besim Kartal “Havalar ısındı işçi sorunu yaşamaya başladık. Kimse sera altında 40 – 45 dereceyi bulan sıcaklıkta çalışmak istemiyor” dedi.  Son bir haftada fiyatların yükseldiğini belirten Kartal “Şu anda sivri biber 22, çarli biber 18 liradan alıcı buluyor. Geçen haftaya göre 4 – 5 lira yükselişte, o da ürünün azalmasından kaynaklı. Geçen yıla göre tonajda ciddi düşüş var” dedi. Bitkinin durumuna göre sezonun 45 gün daha sürebileceğini söyleyen Kartal “Eğer bitkide hastalık yoksa, ilaçlama gübreleme yeterliyse 45 gün daha biber alınabileceğini düşünüyorum. Tabi bu da fazladan masraf demek. Adanalıoğlu’nun, Karaduvar’ın bazı yerlerinde hastalıktan dolayı sezon erken bitti” dedi.
Seralarda biber sezonu sona yaklaşırken çiftçiler 45 dereceyi bulan sıcaklıkta çalışacak işçi bulamıyor

Örtü altı üretimin merkezlerinden Mersin’de örtü altı biber sezonunun sonuna yaklaşılıyor. Hava sıcaklarının yükselmesiyle seralarda çalışan tarım işçilerinin mesaileri de zorlaştı. Kilogramı tarladan 18 ile 22 lira arasında alıcı bulan çarliston ve sivri biberi toplayacak işçi bulmak sıcaklar nedeniyle güçleşti.  Mersin Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesi’nde çiftçilik yapan Besim Kartal “Havalar ısındı işçi sorunu yaşamaya başladık. Kimse sera altında 40 – 45 dereceyi bulan sıcaklıkta çalışmak istemiyor” dedi. 


Son bir haftada fiyatların yükseldiğini belirten Kartal “Şu anda sivri biber 22, çarli biber 18 liradan alıcı buluyor. Geçen haftaya göre 4 – 5 lira yükselişte, o da ürünün azalmasından kaynaklı. Geçen yıla göre tonajda ciddi düşüş var” dedi. Bitkinin durumuna göre sezonun 45 gün daha sürebileceğini söyleyen Kartal “Eğer bitkide hastalık yoksa, ilaçlama gübreleme yeterliyse 45 gün daha biber alınabileceğini düşünüyorum. Tabi bu da fazladan masraf demek. Adanalıoğlu’nun, Karaduvar’ın bazı yerlerinde hastalıktan dolayı sezon erken bitti” dedi.

Habere ifade bırak !
Foto Galeride Aç
Fotoğraf albümüne giderek fotoğraf(lara) yorum yazabilir yada fotoğraf(ları) sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hasathaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.