CHP’li Adem’den Hububat Fiyatlarına Sert Tepki

Tarım 07.06.2024 - 12:52, Güncelleme: 07.06.2024 - 18:27 1751+ kez okundu.
 

CHP’li Adem’den Hububat Fiyatlarına Sert Tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıkladığı TMO 2024 hububat alım fiyatlarını değerlendirdi
Türkiye’de enflasyon oranının yüzde 75 seviyelerinde seyrettiğine dikkat çeken Adem “TÜİK verilerine göre, Türkiye’de enflasyon oranı yüzde 75 seviyelerinde seyrediyor. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı, bu yüksek enflasyon ortamında, makarnalık buğday için ton başına 10 bin lira, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 lira ve arpa için ton başına 7 bin 250 lira gibi fiyatlar belirlemiş. Bu fiyat seviyelerinin, geçen yılki seviyenin üzerine yalnızca yüzde 20 ilave edilmesiyle oluşturulmuş” dedi. “Çaydan sonra açıklanan buğday taban fiyatları, tarlanı sat bir daha da üretme” Bakanlığın açıkladığı alım fiyatlarının açıkça hayal kırıklığı yarattığını belirten Adem “Böylesi yüksek enflasyon koşullarında, üreticilerin girdi maliyetlerindeki artışlar göz önüne alındığında, Bakanlığın açıkladığı alım fiyatları açıkça hayal kırıklığı yaratmıştır. Zira üreticilerin, en temel tarımsal ürünler olan buğday ve arpadan elde edecekleri getirinin, maliyet artışlarını karşılamaktan uzak olduğu aşikârdır. Bakanlığın, “çaydan sonra açıklanan buğday taban fiyatları, tarlanı sat bir daha da üretme” anlayışıyla hareket ettiği yorumu yapılabilir. Üreticilerin, açıklanan fiyatlar karşısında ürün yetiştirmekten vazgeçmeleri ve topraklarını satmaları, tarımsal üretim açısından ciddi riskler barındırmaktadır. Böyle bir durumda, ülkenin gıda güvenliği ve dışa bağımlılık sorunlarıyla karşı karşıya kalması kaçınılmaz olacaktır” dedi. Açıklanan fiyatların üreticilerin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu vurgulayan Adem “Sonuç olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, yüksek enflasyon ve artan maliyetler karşısında, üreticilerin beklentilerini karşılamaktan uzak kalan hububat alım fiyatları kararı, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından ciddi endişelere yol açmaktadır. Bakanlığın, gerçekçi ve üreticilerin refahını gözeten politikalar uygulaması, ülkenin gıda güvenliği için hayati önem taşımaktadır”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıkladığı TMO 2024 hububat alım fiyatlarını değerlendirdi

Türkiye’de enflasyon oranının yüzde 75 seviyelerinde seyrettiğine dikkat çeken Adem “TÜİK verilerine göre, Türkiye’de enflasyon oranı yüzde 75 seviyelerinde seyrediyor. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı, bu yüksek enflasyon ortamında, makarnalık buğday için ton başına 10 bin lira, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 lira ve arpa için ton başına 7 bin 250 lira gibi fiyatlar belirlemiş. Bu fiyat seviyelerinin, geçen yılki seviyenin üzerine yalnızca yüzde 20 ilave edilmesiyle oluşturulmuş” dedi.

“Çaydan sonra açıklanan buğday taban fiyatları, tarlanı sat bir daha da üretme”

Bakanlığın açıkladığı alım fiyatlarının açıkça hayal kırıklığı yarattığını belirten Adem “Böylesi yüksek enflasyon koşullarında, üreticilerin girdi maliyetlerindeki artışlar göz önüne alındığında, Bakanlığın açıkladığı alım fiyatları açıkça hayal kırıklığı yaratmıştır. Zira üreticilerin, en temel tarımsal ürünler olan buğday ve arpadan elde edecekleri getirinin, maliyet artışlarını karşılamaktan uzak olduğu aşikârdır. Bakanlığın, “çaydan sonra açıklanan buğday taban fiyatları, tarlanı sat bir daha da üretme” anlayışıyla hareket ettiği yorumu yapılabilir. Üreticilerin, açıklanan fiyatlar karşısında ürün yetiştirmekten vazgeçmeleri ve topraklarını satmaları, tarımsal üretim açısından ciddi riskler barındırmaktadır. Böyle bir durumda, ülkenin gıda güvenliği ve dışa bağımlılık sorunlarıyla karşı karşıya kalması kaçınılmaz olacaktır” dedi.

Açıklanan fiyatların üreticilerin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu vurgulayan Adem “Sonuç olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, yüksek enflasyon ve artan maliyetler karşısında, üreticilerin beklentilerini karşılamaktan uzak kalan hububat alım fiyatları kararı, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından ciddi endişelere yol açmaktadır. Bakanlığın, gerçekçi ve üreticilerin refahını gözeten politikalar uygulaması, ülkenin gıda güvenliği için hayati önem taşımaktadır”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hasathaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.