Çöplerden elde edilen ısıdan yararlanılan çilek serası ilk hasadını verdi

Tarım (PHA) - Perre Haber Ajansı | 06.07.2024 - 10:39, Güncelleme: 06.07.2024 - 13:25 1715+ kez okundu.
 

Çöplerden elde edilen ısıdan yararlanılan çilek serası ilk hasadını verdi

GAZİANTEP (PHA) - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan, Merkez Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda üretilen elektrikle ısınan ve topraksız tarım tekniği kullanılarak çilek yetiştirilen seranın resmi açılışı ile birlikte ilk hasadı da yapıldı.
Açılışa katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, serada üretilen çileklerin Emekli Kart uygulamasını kullanan Gazi şehirde yaşayan 65 yaş üstü vatandaşlara ikram edileceğinin müjdesini verdi.     Gelecek nesillere daha sağlıklı ve yeşil bir Gaziantep bırakmak için çalışan Büyükşehir Belediyesi, sıfır atık konusunda yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Daire Başkanlığı kontrolünde işletilen Merkez Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda modern teknolojiler ile donatılan çilek serası 640 metrekaresi üretim, 60 metrekaresi ısı merkezi olmak üzere 700 metrekare alana kuruldu. Yılda yaklaşık 8 ton çilek üretilecek Katı atıkların düzenli depolaması sonucu oluşan metan gazından gaz motorları vasıtasıyla elektrik enerjisi elde edilirken çıkan 80 santigrat sıcak sudan yararlanılan çilek serası tam otomatik topraksız tarım tekniği ile üretim yapacak. Hindistan cevizi kabuğunda yetiştirilen ve özel led aydınlatmalar ile fotosentez süresinin arttırıldığı serada yıllık 8 ton çilek üretilmesi bekleniyor. Seranın ihtiyaç duyduğu enerji ise çöp gazından elde edilen elektrikten sağlanacak.  Şahin: Üretilen çilekleri 65 yaş üstü vatandaşlarımıza hediyemiz olarak göndereceğiz  Projenin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, üretilen çileklerin güzelliğine değinerek şunları söyledi: “Yılda 8 ton çileğimiz olacak. Bizim ‘Emekli Kart’ uygulamamız var. 65 yaş üstü vatandaşlarımıza bizim hediyemiz olarak göndereceğiz burada üretilen çilekleri. Bu kaliteli çilekleri onlarla birlikte tüketelim, onların duasıyla millete hizmet etme yolculuğuna devam edelim diyoruz. 2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olarak göreve başladığımda çok fazla sinek vardı ve bu sahanın çok büyük sorunları vardı. İşi ehline vererek güzel bir yöntemle bugünlere geldik. Buraya geldiğimizde görüyoruz ki bir gram koku yok, bir tane sinek yok. Bu büyük bir başarı.”  Altın çağ dönemini beraber inşa edeceğiz Merkez Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nın modern bir hale gelmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Fatma Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: “Sıfır Atık Projesi’ni ete kemiğe büründüren bir ekibiz. Bir taraftan güneş enerjimiz bir taraftan sıfır atık projemiz bir taraftan da üretilen çilekler ile olağanüstü bir başarı hikayesini birlikte yazdık. Bu dönem bilginin bilgeliğe dönüştüğü dönem. 2 milyonun bizden razı olduğu, dua ettiği bir altın çağ dönemini beraber inşa edeceğiz. Birlikte başaracağız diyorum.”     Kaynak : PHA
GAZİANTEP (PHA) - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan, Merkez Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda üretilen elektrikle ısınan ve topraksız tarım tekniği kullanılarak çilek yetiştirilen seranın resmi açılışı ile birlikte ilk hasadı da yapıldı.

Açılışa katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, serada üretilen çileklerin Emekli Kart uygulamasını kullanan Gazi şehirde yaşayan 65 yaş üstü vatandaşlara ikram edileceğinin müjdesini verdi.    
Gelecek nesillere daha sağlıklı ve yeşil bir Gaziantep bırakmak için çalışan Büyükşehir Belediyesi, sıfır atık konusunda yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Daire Başkanlığı kontrolünde işletilen Merkez Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda modern teknolojiler ile donatılan çilek serası 640 metrekaresi üretim, 60 metrekaresi ısı merkezi olmak üzere 700 metrekare alana kuruldu.


Yılda yaklaşık 8 ton çilek üretilecek
Katı atıkların düzenli depolaması sonucu oluşan metan gazından gaz motorları vasıtasıyla elektrik enerjisi elde edilirken çıkan 80 santigrat sıcak sudan yararlanılan çilek serası tam otomatik topraksız tarım tekniği ile üretim yapacak. Hindistan cevizi kabuğunda yetiştirilen ve özel led aydınlatmalar ile fotosentez süresinin arttırıldığı serada yıllık 8 ton çilek üretilmesi bekleniyor. Seranın ihtiyaç duyduğu enerji ise çöp gazından elde edilen elektrikten sağlanacak. 
Şahin: Üretilen çilekleri 65 yaş üstü vatandaşlarımıza hediyemiz olarak göndereceğiz 
Projenin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, üretilen çileklerin güzelliğine değinerek şunları söyledi:
“Yılda 8 ton çileğimiz olacak. Bizim ‘Emekli Kart’ uygulamamız var. 65 yaş üstü vatandaşlarımıza bizim hediyemiz olarak göndereceğiz burada üretilen çilekleri. Bu kaliteli çilekleri onlarla birlikte tüketelim, onların duasıyla millete hizmet etme yolculuğuna devam edelim diyoruz. 2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olarak göreve başladığımda çok fazla sinek vardı ve bu sahanın çok büyük sorunları vardı. İşi ehline vererek güzel bir yöntemle bugünlere geldik. Buraya geldiğimizde görüyoruz ki bir gram koku yok, bir tane sinek yok. Bu büyük bir başarı.” 


Altın çağ dönemini beraber inşa edeceğiz
Merkez Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nın modern bir hale gelmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Fatma Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:
“Sıfır Atık Projesi’ni ete kemiğe büründüren bir ekibiz. Bir taraftan güneş enerjimiz bir taraftan sıfır atık projemiz bir taraftan da üretilen çilekler ile olağanüstü bir başarı hikayesini birlikte yazdık. Bu dönem bilginin bilgeliğe dönüştüğü dönem. 2 milyonun bizden razı olduğu, dua ettiği bir altın çağ dönemini beraber inşa edeceğiz. Birlikte başaracağız diyorum.”  
 

Kaynak : PHA

Gaziantep HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hasathaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.