Veteriner Hekim Yıldız: Hayvancılıkta silaj yapmanın zamanı geldi

Tarım (PHA) - Perre Haber Ajansı | 12.08.2024 - 14:54, Güncelleme: 12.08.2024 - 19:31 1752+ kez okundu.
 

Veteriner Hekim Yıldız: Hayvancılıkta silaj yapmanın zamanı geldi

SAKARYA (PHA) - Hasan GÜLER - Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, hayvancılık sektöründeki artan maliyetlere dikkat çekerek, çiftçilerin kârlılığını artırmanın yollarını değerlendirdi.
Yem maliyetlerinin hayvancılıktaki en büyük gider kalemlerinden biri olduğunu vurgulayan Yıldız, bu maliyetlerin azaltılmasının işletmelerin kârlılığını doğrudan etkilediğini belirtti. Yıldız, yem giderlerinin, bir ahır işletmesinin toplam giderlerinin yüzde 67-70'ini oluşturduğunu ifade ederek, bu maliyetlerin düşürülmesinin kârlılığı artıracağına dikkat çekti. Silaj yapımının bu noktada önemli bir çözüm sunduğunu belirten Yıldız, Anadolu'da mısır bitkisinin silaj için hazır durumda olduğunu söyledi. Üreticilere, kaba yem konusunda gerekli planlamaları yaparak bir an önce üretime geçmeleri tavsiyesinde bulundu. Silajın, yeşil ve sulu yemlerin bulunmadığı dönemlerde hayvanların yem ihtiyacını karşılayarak, besin maddesi kaybını minimuma indirdiğini vurgulayan Yıldız, silaj yapımının birçok avantaj sağladığını belirtti. Bu avantajlar arasında, depo masraflarının azalması, hububat sonrası veya pamuk öncesi dönemde değerli hayvan yemi elde edilmesi ve silajın uzun süre bozulmadan kalabilmesi yer alıyor. Ayrıca, silaj yemlerinin diğer yemlere göre daha ucuza mal olduğunu ve hayvanların severek tüketebileceği bir yem alternatifi sunduğunu ifade etti. Kaynak : PHA
SAKARYA (PHA) - Hasan GÜLER - Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, hayvancılık sektöründeki artan maliyetlere dikkat çekerek, çiftçilerin kârlılığını artırmanın yollarını değerlendirdi.

Yem maliyetlerinin hayvancılıktaki en büyük gider kalemlerinden biri olduğunu vurgulayan Yıldız, bu maliyetlerin azaltılmasının işletmelerin kârlılığını doğrudan etkilediğini belirtti.

Yıldız, yem giderlerinin, bir ahır işletmesinin toplam giderlerinin yüzde 67-70'ini oluşturduğunu ifade ederek, bu maliyetlerin düşürülmesinin kârlılığı artıracağına dikkat çekti. Silaj yapımının bu noktada önemli bir çözüm sunduğunu belirten Yıldız, Anadolu'da mısır bitkisinin silaj için hazır durumda olduğunu söyledi. Üreticilere, kaba yem konusunda gerekli planlamaları yaparak bir an önce üretime geçmeleri tavsiyesinde bulundu.

Silajın, yeşil ve sulu yemlerin bulunmadığı dönemlerde hayvanların yem ihtiyacını karşılayarak, besin maddesi kaybını minimuma indirdiğini vurgulayan Yıldız, silaj yapımının birçok avantaj sağladığını belirtti. Bu avantajlar arasında, depo masraflarının azalması, hububat sonrası veya pamuk öncesi dönemde değerli hayvan yemi elde edilmesi ve silajın uzun süre bozulmadan kalabilmesi yer alıyor. Ayrıca, silaj yemlerinin diğer yemlere göre daha ucuza mal olduğunu ve hayvanların severek tüketebileceği bir yem alternatifi sunduğunu ifade etti.

Kaynak : PHA

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hasathaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.