Vahap Seçer, MDTO Ekim Ayı Meclis Toplantısı’na katıldı

MDTO Meclis üyelerine Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Seçer, “Görev yaptığımız kent, önemli bir kent. Resmi nüfusuna göre de bir hayli fazla nüfusunun olduğu, 2,5 milyona yakın bir insanın yaşadığı, demografik çeşitliliğin olduğu, her türlü farklılıkların bir arada yaşadığı bir kent. Böyle çeşitliliğin yoğun olduğu bir alanda doğal olarak dengeleri kurup, herkesin gönlünü kazanarak, herkesi memnun etmeye çalışarak görev yapmak aslında zor bir durum ama işin mihenk noktasını yakaladığınız zaman da son derece kolay bir durum” dedi.

“400 milyon dolar borç ortadan kalkmış durumda”

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin gelir olarak Türkiye’de ilk 7’de olan bir belediye olduğunu söyledi. Belediyeyi 3 milyar TL’den fazla bir borç ile devraldıklarını belirten Seçer, “Biz bu süre içerisinde ciddi bir borçlanma yapamadık. Meclis çoğunluğunuz olmadığı için öz gelir de yaratamıyorsunuz. Biz bunlardan mahrumduk bu dönem içerisinde. Ama biz bütün bu hizmetleri yaptık ve yaklaşık olarak 400 milyon dolar borç ortadan kalkmış durumda. Bunun yanında 4,5 yıldır ne gördüyseniz; yapılan yollardan, alınan 272 adet yeni otobüse, yaklaşık 50 dönüm alan üzerindeki otobüs yerleşkesinden, yaptığımız sosyal politika, eğitim, içme suyu, kanalizasyon harcamalarına kadar kente dair ne varsa bunları da yapabilmişiz” ifadelerini kullandı.

“Bazı kararlar siyasi olarak geciktirildi”

Görev süresi içerisinde ekonomik krizler, pandemi, yangın, sel, deprem gibi birçok sorunla karşılaştıklarını da ifade eden Başkan Seçer, “Bunların yanı sıra, elbette ki siyasi bir kimseyle kavga etmek istemem ama bazı koşullarda siyasetin gereği düşüncelerinizi aktarmak zorundasınız, bu da hükümetle ilişkilerimizin gerilmesine neden oldu. Bazı kararlar siyasi olarak geciktirildi. Örneğin, Metro. Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla yatırım programına alınmış olmasına rağmen 2 yıl sonra, geçtiğimiz günlerde yeni Maliye ve Hazine Bakanı tarafından kredi onayı verilen bir projedir.” diye konuştu.

“devlet bankalarından ciddi bir katkı alamadık”

Bir belediyenin borçsuzluğu ile övünmeyeceğini ancak kendisinin ‘Belediyeyi iyi yönetiyoruz’ demekten çekinmediğini vurgulayan Seçer, “Ben ‘Belediye olarak benim gelirim yüksek’ diyorum. Bunu her belediye başkanı söylemez. ‘Önemli olan bu parayı akılcı harcamak’ diyorum. Biz geniş bir hinterlantız. 16 bin kilometrekare bir alan, 10 bin kilometrekaresi büyükşehire ait. Böyle geniş bir hinterlanta hizmet yapıyorsunuz. Zamanında finansa erişebilseydik çok daha ucuz maliyetlerle, çok daha uygun ödeme şartlarında, çok daha hızlı ve çok daha güzel hizmetler olabilirdi. İller Bankası başta olmak üzere, 4,5 yıl içerisinde biz devlet bankalarından ciddi bir katkı alamadık” dedi.