"Geleceğe nefes cumhuriyete nefes"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019’da Milli Ağaçlandırma Günü 11 Kasım olarak ilan edildi. 11 Kasım 2019’da 1 saatte en fazla fidanı dikerek , 2020 yılında ise dünyanın en geniş alanlı ağaç desenini oluşturarak dünya rekoru kırıldı. Bu yıl beşincisi düzenlenecek olan Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri tanıtım toplantısı yapıldı. Tanıtım toplantısında konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı “Bu yıl cumhuriyetimizin 100. Yılı kapsamında geleceğe nefes cumhuriyete nefes sloganıyla halkımızla birlikte ağaç dikim faaliyetlerimizi gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

“Türkiye Avrupa’da ağaçlandırmada birinci Dünya’da dördüncü sırada”

Dünya’nın önemli karbon yutaklarından olan ormanları çölleşme, erozyon, arazi tahribatı, kuraklık, yangın ve hastalıklar dahil olmak üzere korumak için çalışmaya devam ettiklerini vurgulayan Yumaklı “Ormancılıkta son 21 yılda önemli adımlar atıldı atılmaya da devam ediyor. Bu süre içerisinde ormancılık yatırımları 90 milyar 5 yüz milyon rakamına ulaştı. Bu kapsamda yıl sonuna kadar son 21 yılı aldığımızda dikeceğimiz fidanların sayısı yaklaşık 7 milyar sayısına ulaşmış olacak. Böylece ülkemiz dünya ortalaması olan yüzde 30 orman alanı oranının üzerine çıkmış olacak” dedi. 

Ormancılık alanındaki başarıların Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan küresel orman kaynakları değerlendirilmesi raporunda da tescillendiğini belirten Yumaklı “Türkiye Avrupa’da ağaçlandırmada birinci Dünya’da dördüncü sırada yer almaktadır” dedi.

“her fidanın cumhuriyete ve değerlerine olan bağlılığın birer göstergesi”

Bu yıl toprakla buluşturulacak her fidanın cumhuriyete ve değerlerine olan bağlılığın birer göstergesi niteliğinde olacağını söyleyen Yumaklı “Bu yıl da cumhuriyetimizin 100. Yılında geleceğe nefes cumhuriyete nefes mottosuyla yola çıkıyoruz. Bu kapsamda 3 etkinlikle milli ağaçlandırma gününü kutlamış olacağız. İlk olarak 11 kasımda 81 ilimizde cumhuriyet ormanları kurulmuş olacak. İkinci olarak cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşuna fidanlıklarımızda üretilmiş olan 100 adet ağacı hediye edeceğiz. Kurumlarımız bu fidanları 11 kasımda toprakla buluşturacaklar ve bu seferberliğe katkı vermiş olacaklar. 11 kasımda binlerce vatandaşımızla ülkemizin dört bir yanında oluşturacağımız 2 bin 23 adet fidan dikim yerinde 5 milyon 2 bin 23 adet fidanı toprakla buluşturmuş olacağız” dedi.